Pirmasis puslapis > Teminė informacija > Naujienos > SIŪLYMAS APRIBOTI MIKROPLASTIKŲ NAUDOJIMĄ

 

SIŪLYMAS APRIBOTI MIKROPLASTIKŲ NAUDOJIMĄ

Siekdama įgyvendinti vieną iš pagrindinių politikos siekių - apsaugoti aplinką nuo taršos plastiku ir skatinti žiedinės ekonomikos augimą, Europos Sąjunga priėmė strategiją, pagal kurią visos ES rinkoje esančios plastikinės pakuotės iki 2030 m. turėtų tapti perdirbamos bei būtų sumažintas vienkartinių plastikų naudojimas. Atsižvelgiant į tai, Europos cheminių medžiagų agentūra (ECHA) pasiūlė plačiu mastu apriboti sąmoningą mikroplastiko naudojimą ES / EEE rinkai pateikiamuose gaminiuose, siekiant išvengti arba sumažinti jo patekimą į aplinką.

 

Plastikas yra labai svarbi ir plačiai naudojama medžiaga. Jis įvairiais būdais palengvina mūsų gyvenimą, be to naudoti jį dažnai yra paprasčiau ir pigiau nei alternatyviąsias medžiagas. Tačiau tinkamai nesunaikinti ar neperdirbti plastikai gali ilgą laiką išlikti aplinkoje ir skilti į mažas pavojingas daleles – mikroplastikus. Mikroplastikas taip pat gali būti gaminamas specialiai ir sąmoningai dedamas į konkrečią paskirtį turinčius gaminius, pvz., šveičiamosios granulės veido ar kūno šveitikliuose. 


Šiuo metu yra laukiama ECHA Rizikos vertinimo komiteto (RAC) ir Socialinės ir ekonominės analizės komiteto (SEAC) galutines nuomonės dėl apribojimo pasiūlymo. Tikimasi, kad komitetai  apibendrintą nuomonę dėl siūlomo sąmoningai dedamo mikroplastiko apribojimo pateiks 2020 m. birželio mėn. Remiantis skaičiavimais, per 20 metų nuo pasiūlymo įsigaliojimo jis turėtų padėti sumažinti išmetamą mikroplastiko kiekį net 85 proc. ir užkirsti kelią 400 000 tonų mikroplastiko patekimui į aplinką.


Jungtinių Tautų teigimu, vandenynuose gali būti 51 trilijonas mikroplastiko dalelių arba 500 kartų daugiau nei žvaigždžių mūsų galaktikoje. Patekęs į aplinką, mikroplastikas kaupiasi gyvūnų, įskaitant žuvis ir vėžiagyvius, organizmuose ir tokiu būdu jis gali patekti į maisto grandinę bei atsidurti ant mūsų stalo. Tad nenuostabu, kad mikroplastiko dalelių buvo rasta maisto produktuose ir gėrimuose, įskaitant alų, medų ir geriamąjį vandenį, o neseniai ir žmogaus ekskrementuose.